2004-06-29



Rockfestivalen En ljummen i gräset på Café Pladder har goda chanser att lyfta det omsusade "festival-livet" upp ur gyttjan och placera den på en lite för liten scen med massor av unga barnfamiljer (30+). Under juli och augusti hålls festivalkvällar med ett gäng olika artister varje kväll.
Bland artiserna märks Jens Lekman, Britta Persson, Differnet, First floor power och Heikki. Dessutom Krister Linder från Dive! Flera artister varje kväll. Det här är en “festival” som håller på sex olika datum 24/7, 28/7, 31/7, 7/8, 11/8 och 14/8. Håll koll på vem som kommer vilket datum. Själv garanterar jag närvaro den 24 juli då Natasha Lea Jones, Jens Lekman och Britta Persson spelar.
Inträde 60 kr
Tid 18.30 och framåt
Café Pladder har fullständiga rättigheter.

2004-06-25


Otestat: Aspudden-badet strax bakom Aspuddens t-bana har följande öppettider:
Familj Ons 15-18.30
Dam Tor 12-14
Herr Fre 14-18
Observera att badet är bastufokuserat – mindset: Susanna i Badet, inte Therese Alshammar.
Off broadway: Helt enorma (250 g, enligt egen utsago) muffinsar finns på Muffinsfabriken på Nioörtsvägen 26, samma väg som alltså går längs E4 och där Statoil ligger. Här finns massor av sjukt stora muffinsar med flera sorters fyllningar och topping. En kostar 17 kr, två för 32. De två sorter som testades (Banan-choklad och Saffran-mandelmassa) får Med Beröm Godkänt. Stort, fett och mastigt, som man vill ha sin muffins, om man vill ha en.
Muffinsbilder av fotografen Therese Aldgård

Öppet Mån-tor 9-19, fre 9-18, lör 10-16, sön 11-15
Tel 08-244 777

2004-06-24

Berith Dahlin har gjort en utomordentlig Guide till Aspuddens historia! Internet när det är som allra bäst. Massor av bilder, jämförelser och noggranna och tydliga förklaringar. Ett måste!



På hörnet Påskvägen/Bäckvägen ligger en liten närlivs av det slag som det kryllar av i Aspudden: trångt, bökigt och ett obegripligt brett utbud. Här handlar man bara till nöds eftersom det breda sortimentet och den låga omsättningen trissat upp priserna en bit.
Dubbelkolla alltid bästföre-datum!
Öppet 10-20 (med reservation för ändringar vid fotbollsmatcher eller dåligt väder)


Café Pladder i Vinterviken har öppnat och jag har naturligtvis varit där och provfikat en cappuccino. Pladder är utomordentligt sur la plage där känslan av att befinna sig nära vatten och semester finns i alla detaljer: personalen är lagom soldäst och oproffsig, utbudet är hembakskladdigt, det är ganska smutsigt bakom disken och den ristna kiosken som utgör själva caféet ger höga kontinent-poäng. I ätväg finns allt från lunch till enormt uppskattad äppelkaka och goda glassar. Kaffemenyn är väldigt Croisetten och ‘spresson görs på riktig maskin och smakar mycket bra. Välgjort med lagom nonchalans – precis som jag vill ha det sur la plage.
Hela stället andas dock “Med reservation för ändring”. Vädret påverkar ju hela upplevelsen, trots att cafét har en inglasad del. Menyn förändras säkerligen ständigt och öppettiderna beror på väder och publik.
A propos publik... till Pladder kommer ståuppkomiker och musik. Kolla hemsidan eller ring om du vill vara säker på att slippa t ex Özz Nüjen och Lars Winnerbäck-kopior.
Öppet: Maj 11-17, Juni-augusti 10-19, September 11-17
Tel 0708-30 34 20
Nytestat: Arne Söderbergs Bageri på Cedergrensvägen 55, ganska nära Telefonplan och LM Ericssons väg. Öppet endast vardagar 7-17 och stängt under sommaren. Bageriet som även är konditori i bemärkelsen att man bakar tårtor och bakelser, är litet och klassiskt Aspudden-charmigt belägen i botten av ett bostadshus. Arnes bageri är av klassiskt snitt. Ciabatta betraktas fortfarande som en nymodighet, även om det moderna Omega 3-oljorna finns i någon limpa, nä här regerar svenskt 60-tal. Sötbrödet är bättre än matbrödet som är både jästigt, sött och fett.
Den stora usp:en är bredden: här finns ett tiotal sorters bullar och minst lika småkaks-genrer. Priserna ligger på normal bageri-nivå med limppriser mellan 15-23 kr.
Tel 08-645 13 20

2004-06-13

"Trevlige Martin Stugart" på DN har skrivit lite om Vintervikens historia...


I mitt eget Tribeca (Aspudden-Telefonplan-Midsommarkransen) är det fullt av småskalig service. Till exempel kemtvätt. En som testats är Claudia kem & skrädderi på Hägerstensvägen 132. Någon prislista finns inte för allmänheten utan bakom disken (som man INTE får tjuvittat på!) ligger en gammal lista som ger riktpris för ägaren. Priset verkar vara baserat på dagshumör och personkemi. Listpris på kavaj är 105 kr, men eftersom mitt förnamn påminde om Ola Ullstens fick jag prisförslaget 85 kr.
Missa inte Medlemskortet! Det kostar 50 kronor och ger dig 15% rabatt under ett år.
Tel: 08-645 49 55